Scriitorul Dan Lungu lansează „Asociația pentru ospitalitate culturală” 

Scriitorul Dan Lungu anunță astăzi lansarea „Asociației pentru Ospitalitate Culturală” (AOC). O asociație neguvernamentală înființată din dorința de a cultiva „Ospitalitatea culturală” într-un sens larg, aceasta va propune tuturor actorilor din domeniul culturii o serie de programe și proiecte de profil. Prin intermediul lor, echipa asociației dorește să susțină creația, să stimuleze performanța, să încurajeze antreprenorialtul în domeniul culturii, să sprijine tinerii talentați și să acorde asistență seniorilor culturii aflați în dificultate, atât la nivel local și regional, cât și național

 

„Ospitalitatea culturală”, conceptul AOC 

 

Conceptul ales de membrii fondatori este cel de „Ospitalitate culturală” întrucât acesta reprezintă mecanismul secret de dezvoltare a orașelor culturale, de cultivare a performanței și sporire a creativității, de revitalizare a zonelor inerte și de articulare a tradiției cu experimentul. Totodată, ospitalitatea se declină în valori pe care asociația le promovează și susține, precum toleranță, solidaritate, pluralism, libertate de expresie și de creație, egalitate de șanse, transparență și demnitate.

 

„Moldovenii sunt faimoși pentru ospitalitate, iar Iașul este capitala Moldovei și capitala culturală a țării. Este un pas firesc să legăm lucrurile între ele și să ne propunem ca proiect Ospitalitatea culturală, într-un sens larg. Iașul, în viziunea mea, este: un oraș primitor,  un oraș deschis deopotrivă către creație, industrii creative și consum cultural. Un oraș ospitalier, în care artiștii, aflați la început de carieră sau consacrați, de aici sau de aiurea, stabiliți pe termen lung sau aflați doar în trecere, amatori sau profesioniști, se simt bine. La fel și antreprenorii culturali, creativii din toate ariile, profesorii din zona vocațională, consumatorii de literatură și artă, iubitorii de frumos. Ne dorim ca prin proiectele noastre să reușim să construim un mediul cultural confortabil pentru toată lumea”, a menționat scriitorul Dan Lungu, co-fondator AOC.

 

Prăvălia colecționarului caută donatori 

 

Printre programele și proiectele propuse de echipa asociației, care urmează să fie lansate în perioada următoare, se numără un program de rezidențe pentru scriitori, traducători și artiști, un altul pentru oferirea burselor de creație literară și artistică și un proiect dedicat sprijinului financiar pentru debut editorial. Întrucât membrii asociației își propun ca aceasta să se autofinanțeze, odată cu lansarea site-ului www.apoc.ro, în cursul lunii iunie, urmează să fie lansat și un magazin online destinat colecționarilor de pretutindeni, numit Prăvălia colecționarului.

 

Această prăvălie – care va funcționa ca un magazin online în toată regula – are ca scop strângerea obiectelor valoroase de la donatori de pretutindeni. Ulterior, obiectele acestea vor fi scoase la vânzare pe site, pentru a fi cumpărate de colecționari. Astfel, sper să reușim să punem în funcțiune un mecanism de finanțare a tuturor proiectelor pe care ne-am propus să le realizăm. Am trimis deja, în cursul ultimelor zile, o scrisoare deschisă prietenilor mei din domeniul cultural. Pe această cale doresc să o aduc în atenția tuturor și să-i invit pe toți cei care doresc să susțină comunitatea culturală să doneze obiecte valoroase – de colecție – pentru a fi scoase la vânzare”, a precizat Dan Lungu. 

 

În lista obiectelor care ar putea fi donate pentru Prăvălia colecționarului se înscriu obiecte precum: afișe, cărți cu valoare bibliofilă (ediții princeps sau volume  cu dedicație), cărți poștale, cărți de vizită, desene, diplome, documente, ex-librisuri, fotografii artistice sau documentare, insigne și medalii, invitații, scrisori, pagini de manuscris (pot fi și texte copiate de mână cu această ocazie  și semnate), schițe, tablouri și obiecte de artă sau  obiecte personale legate de activitatea de creație.